Každý začátek se musí oslavit. Po projekci zahajovacího filmu Mezipater Bod zlomu jsme pro vás v kavárně Lucerna připravili party s DJs Nill Garçon, Miss Carriage nebo Barbora. Potkejte se po dlouhé pauze se svými přáteli, nepřáteli, frenemies a samozřejmě s celým týmem Mezipater. Dárky nechte doma.

 

Kavárna Lucerna, Praha
4. 11. / 21:00
vstupné: zdarma 

Sbírka queer filmových festivalů se v Evropě úspěšně rozrůstá. V zemích, kde chybí podpora institucí i veřejnosti, je ale jejich organizace obrovskou výzvou. Kde najít motivaci nebo finanční a produkční zázemí, když všechny okolnosti hrají proti vám? Promluví o tom představitelé a představitelky mladých filmových festivalů z Kypru, Rumunska či Portugalska. Diskuze proběhne v angličtině.

 

Svět HUB, Praha
6. 11. / 11:00
vstupné: zdarma

Zatímco queer postavy a příběhy postupně získávají více prostoru na filmových plátnech i televizních a počítačových obrazovkách jejich role připadají hercům a herečkám s majoritní identitou a sexualitou. Studia a producenti argumentují nedostatkem vhodných kandidátů, nepřipouštějí přitom diskriminaci a nerovné příležitosti, s nimiž se queer performeři musejí potýkat. Ptát se budeme představitelů*ek významné britské queer castingové agentury i herců z nám bližšího středoevropského prostoru. Diskuze proběhne v angličtině.

 

Svět HUB, Praha
6. 11. / 13:30
vstupné: zdarma 

Jejich filmy málokdy proniknou do tradiční kinodistribuce, ale v evropském festivalovém prostoru jména queer tvůrkyň*tvůrců z Asie rezonují. Východní filmová tradice se u nich potkává se svěžím pohledem na LGBTQ+ témata, která v Evropě mohou zpracovávat svobodněji a explicitněji než v rodných zemích. Diskuze s čínským dokumentaristou a dalšími exilovými tvůrci*tvůrkyněmi proběhne v angličtině.

 

Svět HUB, Praha
6. 11. / 16:30
vstupné: zdarma

Je škola bezpečným místem pro ty, kteří jsou queer? Přijďte se vzdělat na interaktivní workshop pro vyučující i rodiče, kde se zábavnou formou naučíte, jak podpořit bezpečný coming out nebo jak ve vzdělávání pracovat s tématy genderových rolí a stereotypů. Akcí provede Marcela Macháčková (Mezipatra na školách). K účasti se registrujte zde.

Hostky*hosté:
Agáta Hrdličková (lektorka primární prevence, Jules a Jim)
Vítězslav Slíva (MŠMT)
Adam Šindelář (mentor poradny Sbarvouven.cz)
Martin Tománek (pedagog, Futuropolis) 

 

Czechitas, Praha
6. 11. / 13:00
vstupné: zdarma 

You own everything! Tahle párty bude velká a slavit se bude až do rána. Přijďte ukázat, co ve vás je, na hlavní party Mezipater v kultovním klubu Ankali. Těšte se na DJ Luz z legendárního berlínského queer femme/non-binary kolektivu Room 4 Resistance, DJ Obštrukcia nebo na rezidentku Evu Porating.

 

 Ankali, Praha
6. 11. / 23:00
vstupné: 250 / 350 Kč
Akce je přístupná od 18 let.

 

Před návštěvou Ankali si prosím přečtěte pravidla klubu:
anka.li/house-rules/
Zákaz fotografování

Ema má mámu a máma se cítí spíš jako táta. Seznamte se s rodinami, ve kterých je někdo trans. Liší se jejich každodenní život a problémy od „tradičních rodin“? A co dělat, když vám vaše dítě řekne, že by chtělo projít tranzicí? Talk show plnou pravdivých příběhů a ponaučení ze života povede moderátorka YouTube pořadu V Tranzu a členka výboru spolku Trans*parent Lenka Králová.

 

Divadlo U Valšů, Praha
7. 11. / 18:00
vstupné: zdarma 

Brunch a filmové pitche. Dovedete si představit lepší program na nedělní ráno? Krátkometrážní filmy bývají někdy „otloukánky“ kinematografie, přesto hrají v kariérách svých tvůrců*tvůrkyň významnou roli. Jsou to navíc právě krátké formáty, se kterými se začínající režiséři*režisérky prosazují na festivalech a dávají o sobě poprvé vědět. Na jaké kompromisy a specifika je třeba myslet v případě krátkometrážní tvorby? Dává omezená časová plocha prostor se plně vyjádřit? Příběhy svých snímků představí režiséři*režisérky z letošní soutěže krátkých filmů. PS: Těm, co na akci zamíří po hlavní party Mezipater, jistě přijdou vhod vyprošťováky od Absolut (máme tu nějaké fandy Bloody Marry?). 

 

Svět HUB, Praha
7. 11. / 11:30
vstupné: zdarma 

LGBTQ+ postavy v nich dlouho platily za monstra a hrozby pro společnost. Rozšiřuje se ale trend thrillerů a hororových filmů, které s queer tematikou pracují komplexně a vně stylových konvencí. Sebevědomé snímky jako Thelma (2017), Pestrobarvec petrklíčový (2014) nebo Raw (2016) dokazují, že i žánrové tituly se dají vyprávět bez schémat a stereotypů. Diskuze s tvůrci*tvůrkyněmi, kteří se nebojí překračovat žánrové hranice, proběhne v angličtině.

 

Svět HUB, Praha
7. 11. / 14:30
vstupné: zdarma 

Jak vypadá život a intimita queer lidí ve stáří? Jakým výzvám čelí příslušnice*příslušníci starší generace, kteří nežijí v „tradičních“ rodinách? A dá se projít coming outem v sedmdesáti letech? Nejen o tom budou na panelové diskuzi mluvit socioložka Jaroslava Hasmanová-Marhánková, ředitel ŽIVOTA 90 Jaroslav Lorman a aktivistka Jana Kociánová. Moderuje Bára Šichanová.

 

Divadlo U Valšů, Praha
9. 11. / 18:00
vstupné: zdarma

I ty nejlepší věci jednou končí… Budou mít Mezipatra svůj happy end? To se dozvíte na závěrečné party v kavárně Lucerna s DJ sety od Never Sol, Brigitte Noir a HOLY. Přijďte se důstojně rozloučit a společně oslavit konec 22. ročníku festivalu.

 

Kavárna Lucerna, Praha
10. 11. / 21.00
vstupné: zdarma 

Oficiální afterparty Mezipater v režii Future Jiskří, otevřeného kolektivu nadšenců do popu a progresivní klubové elektroniky. Ultimátní bangery all night long, ze kterých bude v klubu pot až na stropě. Přidejte se k oslavě života na avantgardním večírku plném flitrů a podmanivých elektronických beatů, kde se hyperpop potkává s dekonstruovaným klubovým zvukem. Těšit se můžete na live vystoupení Toyoty VangelisLil Autotune a litterbin b2b Nevinnost.

 

Swim, Praha
11. 11. / 22:00
vstupné: 150 Kč

Výstava představí 10 životních příběhů známých i neznámých osobností naší historie. Jde o muže a ženy, které spojuje jedno – odlišovali se. Bojovali za emancipaci, angažovali se v politice, patřili mezi prvorepublikové LGBTQ+ aktivisty*ky nebo v nacistických táborech symbolizovali tzv. růžové trojúhelníky. Výstava je doprovází také ilustrace Dany Lédl a Barbory Idesové.

Výstavu pořádá Život 90 v koprodukci s Mezipatra QFF

 

Tři Ocásci, Brno
13.–26. 11.
vernisáž: 12. 11. / 18:00
vstupné: zdarma

Brněnskou část festivalu zahájíme tentokrát v kabaretu! Čeká vás velkolepá show plná kabaretních čísel. Kromě zahajovacího ceremoniálu se můžete těšit na lip sync známé drag queen Dainay Divad. Zkrátka kdo nepřijde, přijde o hodně.

Zahajovacím snímkem bude letos Já, BeBe. A po něm bude následovat Celebration Party pod taktovkou kolektivu Future Jiskří (v čele s drag queen Miss Petty), dekadentní večírek roku ve znamení hyper popu s podmanivou elektronikou Toyoty Vangelis a Litterbin.

 

Cabaret des Péchés, Brno
13. 11. / 19:00 Zahajovací ceremoniál s projekcí Já, BeBe
/ 22:00 Celebration Party

vstupné: 210 Kč (zahájení + film + party)
120 Kč (jen party, na místě)
KOUPIT

S určitou formou nenávisti se setkala většina queer lidí. Co když ale tyto nenávistné projevy chování (verbální nebo fyzické) přijmou za své i samotní queer lidé a obracejí se proti sobě navzájem? Co vytváří toxické prostředí a jak ho vymýtit? Vlastní zkušenosti, odborný pohled i možná východiska, jak uzdravit komunitu zevnitř, aby mohla svobodně dýchat a být zdravá i navenek, představí za komunitu Denie Kony a Ondřej Moučka, moderuje Ela Plíhalová.

 

Divadlo Husa na provázku, Brno
14. 11. / 18:00
vstupné: zdarma

Víra je útočištěm. A nezáleží na tom, v koho věříte. Ve víře navíc nehrají roli gender ani orientace! A ať už jste nábožensky založení, nebo ne – queer or straight – přijďte na mši pod taktovkou farářky Ivety Huškové společně s námi tvořit a podpořit komunitu. #nohate #onlypray

 

Husův Sbor CČSH, Brno
14. 11. / 15:00
vstupné: zdarma

Víra je intimní záležitostí každého z nás. Stejně jako sexualita. Proč se tedy církev staví proti věřícím sexuálních menšin? Je manželství pro všechny hřích? Má sexuální orientace vliv na praktikování víry? Je církev připravená přijmout jinakost? A jak s tím vším souvisí politika? Přijďte společně s našimi hosty diskutovat nad aktuálními otázkami z pohledu náboženství v rámci středoevropského prostoru. Hosty budou farářka Anna Polcková, redaktorka Hana Svanovská a bývalý farář Jiří Pešek. Moderuje Kamila Zlatušková

 

Divadlo Husa na provázku, Brno
15. 11. / 18:00
vstupné: zdarma

Jak spolu souvisí erotika a kabala? Za jakých okolností je slovo tvůrčí? Proč musí být kapitalismus překonán? První z pravidelných besed Wolfganga Spitzbardta v Divadle Husa na Provázku se dotkne témat sexuality a identity v proměnách moderní doby. Součástí besedy budou ukázky z divadelní hry Daddy (2009) a dokumentárního filmu Perverzní není homosexuál, ale společnost, v níž žije (1971).

 

Divadlo Husa na provázku, Brno
16. 11. / 18:00
vstupné: zdarma

Víte, co to byl Stonewall? Kdy a kde se organizoval první Pride? Znáte jména všech soutěžících z RuPaul‘s Drag Race zpaměti? Tak to máte výhru v kapse! A jestli se v tomto tématu ztrácíte, po našem kvízu budete mít vše v malíčku. O vědomostně nabitý a nezapomenutelný zážitek se postará hostitelka večera, fenomenální brněnská drag queen Ivory Divine.

 

Cabaret des Péchés, Brno
17. 11. / 18:00
vstupné: 50 Kč

Za podzimního sychravého počasí vás rádi přivítáme do naší hřejivé náruče plné vtipu. Chápeme, že slovo pozitivní má i v tomto roce negativní konotace, ale přesto se vás pokusíme hodit do pohody. Během večera se můžete těšit na komiky, které znáte z ArtBaru. A pokud máte i vy ambice vystoupit před publikem, rádi vás na jevišti přivítáme – stačí se alespoň týden předem ozvat na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Cabaret des Péchés, Brno
18. 11. / 18:00
vstupné: zdarma

Prožijte s námi nezapomenutelný večer na místě, kde bývají pro většinu z vás dveře zavřené. Čeká vás utajená filmová projekce pro dospělé obohacená o lechtivé překvapení. Strhující vizuální zážitek na tajném místě prověří smysly a otevře cestu ke skrytým touhám. Sraz na schodech za OC Letmo!

 

OC Letmo, Brno
19. 11. / 18:00
vstupné: zdarma

Vyjděte ze své komfortní zóny a vypněte telefon, abyste se mohli setkat tváří v tvář se skvělými novými lidmi, kteří by se k vám mohli perfektně hodit. Zažijte skutečné propojení na našem speed datingu – holky v anodě, kluci v Butu. Přihlaste se přes online formulář, který najdete zde.

 

anoda, Brno (holky)
But Bar, Brno (kluci)
20. 11. / 16:00
vstupné: zdarma

Všechno jednou končí, stejně jako letošní 22. ročník festivalu. Během slavnostního večera předáme cenu divácky nejúspěšnejšímu filmu festivalu a vystoupí okouzlující skladatelka a písničkářka Eva Gadhof. Posledním snímkem letošního festivalu budou Neviditelné lásky, na které naváže závěrečná Diskofilcky Mezipárty.

Moderuje Viktor Harangi.

 

Kino Art, Brno
20. 11. / 19:00
vstupné: v rámci vstupenky na film

Chcete na vlastní kůži zažít, jak by mixovala Paris Hilton, kdyby byla z Brna a chudá? Intenzivní dávka eklektické hudební inteligence obohacená příznivým smyslem pro humor vás uchvátí a nepustí. Šokující kombinací disca a všeho (ne)představitelného vás v ArtBaru Druhý Pád roztančí DJky z Brna AKA Diskofilcky. A tím to nekončí… představí se také drag queen Tonic Garbage a drag king Rudy Daddy. And that’s hot!

 

Artbar Druhý pád, Brno
20. 11. / 22:00
vstupné: 50 Kč

FaLang translation system by Faboba