• 22. ročník festivalu Mezipatra nabídne kromě filmů také široký doprovodný program včetně diskuzí, workshopů nebo večírků na téma Oslava života.
  • Řada debat bude téma reflektovat optikou queer života v každém věku včetně dětí, dospívajících i starší generace.
  • Praha již potřetí uvede sekci Queering the Industry, která zprostředkovává setkání s filmovými profesionály*profesionálkami.

Po online ročníku se doprovodný program queer filmového festivalu Mezipatra vrací v plné síle. Letos nabídne celkem 30 událostí v Praze i Brně: „Off program v Praze letos výrazně navazuje na téma festivalu – Oslava života,“ prozradila jeho koordinátorka Marie Barvínková. „Mimo jiné to pro nás znamená hledat důvody k radosti v každém věku. Proto se i naše akce dotýkají všech věkových kategorií: od dětí a jejich (queer) rodičů přes středoškoláky*středoškolačky až po LGBTQ+ seniory*seniorky, kteří jsou u nás pořád tak trochu neviditelní. Přitom právě jim mladší generace za mnohé vděčí a zaslouží si být oslavováni. A kdyby toho slavení bylo pořád ještě málo, tentokrát máme na programu ne tři, ale dokonce čtyři party,“ dodává Barvínková.

Pražskou část doprovodného programu otevře 4. listopadu zahajovací party Baby Shower v kavárně Lucerna s DJs AMB, Miss Carriage a Nill Garçon. Největší party Mezipater proběhne pak tradičně ve vršovickém klubu Ankali v sobotu 6. listopadu. Na večírku Opulence se návštěvnice*návštěvníci můžou těšit na DJ Luz z legendárního berlínského queer femme/non-binary kolektivu Room 4 Resistance, DJ Obštrukcia nebo na rezidentku Evu Porating. Jedním z posledních večírků v Praze bude závěrečná party 10. listopadu Happily Ever After s DJ sety od Never Sol, Brigitte Noir a HOLY v kavárně Lucerna. O oficiální afterparty Mezipater se postará 11. listopadu kolektiv Future Jiskří a jejich hyperpopová oslava života v klubu Swim s live setem Toyoty Vangelis.

praha happily ever after

Pro všechny, kdo místo stroboskopů ocení spíše diskuze, je 7. listopadu v Divadle u Valšů připravena debata Rodina za hranicí genderu. Liší se problémy tradičních rodin od těch, kde je někdo trans? Talk show plnou pravdivých příběhů a ponaučení ze života povede moderátorka YouTube pořadu V Tranzu Lenka Králová. 9. listopadu na stejném místě proběhne debata Podzim queer života o problémech a výzvách, kterým čelí nejstarší queer generace. Osudy mladých lidí se naopak bude zabývat workshop 6. listopadu U tabule stály*i určený vyučujícím, ale i rodičům a další zajemcům*zájemkyním, kteří se zde naučí pracovat s tématy jako gender nebo sexuální identita.

praha rodina za hranici genderu

Velkou část pražského doprovodného programu i letos tvoří populární sekce nejen pro filmové profesionály*profesionálky Queering the Industry. Ta proběhne o víkendu 6. a 7. listopadu ve Světě HUB a je celá v angličtině. První den v 11:00 začne diskuzí Festivals of the Future s představiteli*představitelkami mladých filmových queer festivalů z Kypru, odlehlých koutů Itálie či Portugalska. Ve 14:00 na ni naváže debata o obsazování queer postav Who Gets to Tell Your Story? se zástupci*zástupkyněmi queer kinematografie napříč Evropou. Sobotní blok zakončí v 16:30 diskuze Asian Queer Films in Exile s čínským dokumentaristou Fan Popo a dalšími exilovými tvůrci*tvůrkyněmi. Nedělní část programu začne v 11:30 diskuzí Show Your Shorts, která představí příběhy snímků režisérů*režisérek letošní soutěže krátkých filmů. Queer Genres, Queer Monsters ve 14:30 představí proměnu LGBTQ+ postav v thrillerech a hororech.

 

Kontakt pro média
Karolína Poliaková
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420 734 111 409

FaLang translation system by Faboba