• Queer filmový festival Mezipatra navštíví hosté ze čtyř světadílů, kteří představí letošní filmy a zazáří v doprovodném programu.
  • Své filmy uvedou režiséři hlavní soutěže celovečerních snímků Timothy Hall (Vzdálená) a Daniel Sánchez López (Před odletem), dokumentaristka Yana Ugrekhelidze (Návod k přežití), umělec Aleksandr M. Vinogradov (Bare) nebo autor krátkých snímků Dawid Ullgren (Země svobody).
  • Hosty doprovodného programu bude například režisérka Lisa Xi Xiang nebo DJ*ka Luz.

22. ročník festivalu Mezipatra přivítá filmové tvůrce*tvůrkyně ze všech koutů světa. Film Vzdálená (Landlocked) o vztazích dětí a jejich trans rodičů uvede americký režisér Timothy Hall známý nejen jako režisér a scenárista, ale i jako herec. Už v roce 2010 byl za svůj krátkometrážní snímek September vyznamenán na Appalachian Film Festival v USA cenou Young Filmmaker Award. Doprovodem mu bude představitel hlavní role ve filmu Vzdálená Dustin Gooch.

Svůj celovečerní debut Před odletem (Boy Meets Boy) přiveze do Prahy režisér a scénárista Daniel Sanchéz Lopéz. Ten studoval film a vizuální umění na řadě univerzit včetně amerických Chapman University a Cornell University. Ve své tvorbě se často věnuje tématům diverzity a lidských práv.  Festival znovu navštíví i nadaný švédský režisér Dawid Ullgren, který na Mezipatrech 2019 zvítězil se svým krátkým snímkem Život není peříčko (Crash and Burn, Honey). Letos režisér uvede sebevědomý snímek Země svobody (Du gamla, Du fria).

Dalším hostem Mezipater bude Aleksandr M. Vinogradov. Ruský režisér zde představí svůj snímek Bare o mužské nahotě a tanci. Do Prahy přijede také dokumentaristka Yana Ugrekhelidze, která pochází z Tbilisi. Její krátký animovaný debut Summer Story (2017) se dostal do semifinále studentského Oscara a absolventský film Armed Lullaby (2019) měl premiéru na festivalu Berlinale v sekci Generation. Na Mezipatrech uvede dokument Návod k přežití (Instructions for Survival), který vypráví o těžkém osudu trans osob v Gruzii, které denně čelí diskriminaci v profesním i osobním životě. Film měl premiéru na letošním Berlinale, kde vyhrál Teddy Jury Award.

director 1

Filmy v hlavní celovečerní soutěži bude na festivalu hodnotit Ana Lok, spoluzakladatelka festivalu queer kultury DOTYK a aktivistické skupiny Chascha působící v Bělorusku. Jako porotkyně dorazí i kultovní osobnost berlínského nočního života a feministická aktivistka Mahide Lein. Hlavní ryze ženskou porotu doplní výkonná ředitelka festivalu Jeden svět Lenka Lovicarová.

Své hosty přivítá také doprovodný program. Mezi ně patří Lisa Xi Xiang, režisérka filmu Pes štěkající na měsíc (A Dog Barking at the Moon), který byl oceněn na Berlinale a zazářil na Mezipatrech v roce 2019. Xiang vystoupí v rámci sekce o filmovém průmyslu Queering the Industry. Na sobotní party Opulence vystoupí DJ*ka a zakladatel*ka berlínského kolektivu Room 4 Resistance DJ Luz.

Kontakt pro média 
Karolína Poliaková
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420 734 111 409

FaLang translation system by Faboba