• 18. ročník queer filmového festivalu Mezipatra i letos navštíví mezinárodní hosté.
  • Své celovečerní snímky přivezou německý režisér Chris Miera a kanadský dokumentarista Arshad Khan.
  • Součástí doprovodného programu bude i vystoupení DJky a legendy berlínského queer undergroundu Eny Lind.

Praha, 26. října 2017 – Svůj celovečerní debut Cesta (Ein Weg) na letošních Mezipatrech představí německý režisér Chris Miera. Ten nejprve studoval informatiku, později však zběhl k filmové a televizní režii na Filmuniversität v Babelsbergu. Ve své kariéře se zatím věnoval převážně krátkým filmům; jako technik se také podílel na diváckém hitu Oh Boy, který měl premiéru v roce 2012.

Drama Cesta, které Mezipatra uvedou v pátek 3. listopadu, sleduje pár mužů středního věku, který hledá vzájemné porozumění poté, co jejich syn odešel na vysokou školu. Miera se na snímku podílel též jako spoluscenárista, kameraman a producent.


Hostem v rámci dokumentární sekce bude kanadský režisér pákistánského původu Arshad Khan. Syn pákistánských imigrantů v Kanadě absolvoval prestižní The Mel Hoppenheim School of Cinema a proslavil se jako režisér krátkometrážních filmů. Mimo to je i od roku 2012 ředitelem South Asian Film Festival of Canada.

Na Mezipatrech představí svůj dokument Táta Abu (Abu) o hledání vztahu k otci a vyrovnávání se s vlastní sexualitou. Khan ve svém celovečerním debutu využívá rodinné archivy, animaci, ale i ukázky z bollywoodské kinematografie.


Režiséři krátkých filmů

Do Prahy dorazí i izraelský režisér Uriya Hertz, jehož snímek Rabín (Ha´rav) je součástí soutěže krátkých filmů, a to v rámci bloku V očích druhých. Pojednává o jeruzalémském rabínovi Michaelovi, kterému se jeho oblíbený student Gafi vyzpovídá ze svého nejskrytějšího tajemství.

Ve stejném bloku pak mohou diváci a divačky zhlédnout film Belgičana Nicolase Grauxa Rozednění (Passée l'aube). Režisér v něm sleduje osud Pawla, který je přesvědčen o tom, že jeho láska k mladému muži už skončila. Když ale jednoho deštivého odpoledne u sebe objeví nečekaného hosta, ukáže se, že možná vše bylo trochu jinak.

Hostem festivalu bude také teprve třiadvacetiletý italský režisér Simone Bozzelli, který svůj krátkometrážní snímek představí v rámci bloku Ve jménu ideálů. Film Loris je v pohodě (Loris sta bene) zobrazuje osud mladíka, který až naivně touží po lásce svého HIV pozitivního přítele. Zvažuje proto, že se nechá nakazit virem od cizího muže.


Hosté doprovodného programu

V rámci letošního ročníku se pražským návštěvníkům a návštěvnicím představí headlinerka hlavní party PG-18, queer legenda Ena Lind. Politicky angažovaná producentka a DJ ve své hudbě míchá klasický a detroitský house, techno i disco; nezapře při tom zkušenosti perkusionistky s citem pro rytmus a jemné přechody. Její první EP, The Wisdom to Know the Difference, vyšlo u chicagského labelu Twirl loni v září, ale na mezinárodní klubové scéně je známá už přes deset let.

Ena Lind se spolu  se svými českými kolegyněmi zúčastní i diskuze o situaci žen na hudební scéně a o sexismu a marginalizaci žen – performerek, které stále přetrvávají nejen v oblasti elektronické hudby. Debata proběhne v sobotu 4. listopadu od 15 hodin v kavárně Patra.

Diskuzí v rámci doprovodného programu se zúčastní i Aleksandr Kondakov, který působí jako odborný asistent na Evropské univerzitě v Petrohradě a jako pracovník v oblasti sociálního výzkumu. Kondakov se specializuje na lidskoprávní otázky, zejména na menšinové sexuální orientace a sexualitu v kontextu migrace; je autorem celé řady publikací právě z této oblasti.

Pro Mezipatra si připravil interaktivní přednášku Hledání slov k tématu právní a mediální reprezentace queer identity v Rusku, kde se bude zabývat rozdíly mezi západní a východní Evropou a diskurzem anti-modernity. Proběhne v úterý 7. listopadu od 18 hodin v kavárně Patra.


Hlavní a studentská porota

Nejlepší filmy v soutěžních sekcích Mezipater i letos volí dvě poroty – hlavní a studentská. V té hlavní letos zasednou Berwyn Rowlands, zakladatel Iris Prize, prestižního festivalu filmů s LGBTQ+ tématikou; Hana Kulhánková, filmová teoretička a bývalá ředitelka festivalu Jeden svět, která v současnosti působí na Prague Impact Academy; a historička, kurátorka a kritička umění Zuzana Štefková.

Členy studentské poroty jsou Elísabet Elma Guðrúnardóttir, jejíž první krátký film Queer Fish byl vybrán na bratislavský festival Inakost, ilustrátor a student Prague Film School Bernd Seliger a Adéla Šmerdová z filmových studií FF UK. 


QFF Mezipatra 2017
Praha 2. – 9. 11.
Brno 10. – 17. 11.
ozvěny v regionech
www.mezipatra.cz

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
login: pressheslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Marie Barvínková
+420 774 835 661
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba