Strike a pose! Mezipatra začínají a spolu s nimi je tu i vyhlášená zahajovací party (tentokrát u vás doma). Rozvlňte boky ve společném rytmu hudby, o kterou se postarají DJs Zey, Step by Step nebo Kewu. Tři mušketýři pražské hudební scény budou hrát v přátelském duchu, takže se můžete těšit na b2b. A možná i na b2b2b.

5. 11. / 21:00
Akce bude streamována přes platformu Moje kino LIVE (v rámci Slavnostního zahájení) a YouTube.
vstupné: zdarma

Chcete se dozvědět, proč se stále častěji upouští od termínu „transsexualita“, co přesně je misgendering nebo jaká zájmena používají nebinární lidé? Workshop vám na konkrétních příkladech ukáže, jak používat vhodnou terminologii a jak psát nejen o tématech kolem genderové identity. Panel tvoří: Markéta Bečková ze spolku Transparent, Lenka Králová, moderátorka pořadu V Tranzu, a Ivana Recmanová, lingvistka, překladatelka a mediální poradkyně,

Na workshop je nutné se předem zaregistrovat skrze tento registrační formulář. Odkaz na videohovor vám následně zašleme na e-mail.

Online 
6. 11. / 17:00
vstupné: zdarma

Online platformy jako zdánlivě svobodný prostor pro hlasy, které by jinak zůstaly nevyslyšené. Do jaké míry ale online svět tuto utopickou vizi naplňuje? Jak se v roztříštěném prostředí zorientovat, najít cílovou skupinu a sdílet autentickou zkušenost? Odpovídá ruský youtuber, novinářka PinkNews nebo spoluautor dokumentu z produkce Televize Seznam.cz.

7. 11. / 20:00
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.
vstupné: zdarma

Kanadský režisér John Greyson výrazně přispěl do kánonu New Queer Cinema a stále platí za inovátora s provokativní uměleckou vizí a pevným politickým přesvědčením. Pokládá důležité otázky o tom, kde končí angažované umění a začíná aktivismus, a nese stejnou naléhavost jako v počátcích. Jak se proměnily pozice a výzvy angažovaného queer umělce? Jeho snímek Pacienta nula (1993) uvádíme v retro sekci.

7. 11. / 14:00
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.
vstupné: zdarma

Ačkoli se celková situace LGBTQ+ komunity ve východním bloku zlepšuje, v mnoha zemích ještě luxus queer kulturní akce nemají. Z promítání filmů se stává politické gesto s celospolečenským dopadem, v začátcích navíc čelící nehostinným podmínkám. O tom, jak přivést filmový festival na svět a udržet ho naživu, diskutují organizátoři z Polska, Slovinska nebo Ruska.

7. 11. / 16:00
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.
vstupné: zdarma

Diskuze v rámci živého vysílání naváže na dokumentární snímek Code of the Freaks, který radikálně reinterpretuje zobrazování lidí s postižením na filmovém plátně a odhaluje ohraná schémata napříč historií a žánry. Jeho témata rozvinou tři spoluautorky, producentky a zároveň protagonistky filmu – Susan Nussbaum, Alyson Patsavas a Carrie Sandahl. Moderuje Kateřina Kolářová z Katedry genderových studií FHS UK. Diskuze proběhne v angličtině a bude tlumočena do češtiny.

7. 11. / 19:00
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.
vstupné: zdarma

Krátkometrážní snímky bývají startovním bodem i pro ty největší kariéry. Zároveň ale postrádají prestiž celovečerního filmu, a zůstávají tak neprávem podceňované a náročné na financování. Jak se vypořádat s předem nepříznivou situací? Jak se vyjádřit na omezeném prostoru s ještě omezenějšími prostředky? Svoje přístupy k tvorbě přiblíží tvůrci filmů v letošní krátkometrážní soutěži.

8. 11. / 13:00
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.
vstupné: zdarma

Nejen o možných zádrhelích, ale hlavně o sdílení dobré praxe bude workshop pro vyučující a všechny, kteří pracují s dětmi a dospívajícími. Marcela Macháčková (Mezipatra na školách) a Karel Pavlica (NPI, Prague Pride) společně s hosty z pedagogického prostředí Irenou Smetáčkovou (Katedra psychologie PedF UK) a Martinem Tománkem (pedagog, Futuropolis) poradí, jak řešit coming out ve třídě, jak ve škole uchopit LGBTQ+ témata bez předsudků nebo jak do hodin přinést aktivity, které pomůžou k lepšímu vzájemnému pochopení.

Na workshop je nutné se předem zaregistrovat skrze tento registrační formulář. Odkaz na videohovor vám následně zašleme na e-mail.

Online
8. 11. / 14:00

vstupné: zdarma

Zatímco queer příběhy už dobyly filmová plátna, situace na televizních obrazovkách je odlišná. Hledání kompromisu mezi zařazením do mainstreamu a oslovením LGBTQ+ publika, skloubení atraktivního narativu a edukativního rozměru, dramaturgie původní tvorby či osvědčených titulů. Nejen o těchto výzvách diskutují tvůrkyně seriálového hitu SKAM nebo zástupce evropského „gay Netflixu“.

8. 11. / 15:00
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.
vstupné: zdarma

Talentovaná režisérka mladší generace Leonie Krippendorff tematizuje především zkušenosti dospívajících postav hledajících vlastní identitu a místo ve společnosti. Na začátku letošního roku se dle týdeníku Variety stala jedním z nejpozoruhodnějších jmen evropského filmu a nyní pod značkou Queer Kino uvádíme do distribuce její poslední film Léto v Kreuzbergu. Rozhovor s režisérkou Krippendorff o tom, jak najít a ztvárnit touhy i strachy jedné generace ve filmu, povede Ryan Keating-Lambert alias Movie Barf.

8. 11. / 16:30
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.
vstupné: zdarma

Nahrávání podcastu Vyhonit ďábla živě, tentokrát o fenoménu OnlyFans. Terézia Ferjančeková a Zuzana Kašparová se budou bavit o sex work, studu, digitalizaci sexu a sociálním přijetí/vyloučení lidí, kteří si sexem vydělávají. Pobaví se o tom, jak portál OnlyFans funguje, i o kontroverzích s ním spojených. A nebudou na to samy.⁠ Přizvou k sobě Melancholii Blackbile, českou drag queen, která si na OnlyFans vydělává, a Kameko Epitaph, rigerku a deisgnérku latexových oděvů.

8. 11. / 19:15
Akce bude streamována přes FacebookYouTube.

vstupné: zdarma

Jak může nesnášenlivost z řad většinové společnosti ovlivnit někoho, kdo je queer? Co přesně je menšinový stres a jak na nás působí? Na panelové diskuzi zaměřené na zdraví LGBTQ+ komunity si o tom budeme povídat se sociálním geografem Michalem Pitoňákem, psychologem Josefem Smržem a sexuoložkou Petrou Vrzáčkovou. Akci moderuje Bára Šichanová.

9. 11. / 19:00
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.

vstupné: zdarma

Kondom není jediná spolehlivá ochrana před nákazou HIV. Další takovou je i pre-expoziční profylaxe neboli „PrEP“, který odstartoval revoluci v sexuálním životě hlavně gay a bisexuálních mužů. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody léku, který si dnes můžete nechat předepsat i v Česku? Přijďte si rozšířit obzory na interaktivní přednášce Roberta Hejzáka z České společnosti AIDS pomoc. Moderovat bude Barbora Šichanová.

10. 11. / 19:15
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.

vstupné: zdarma

Ukázky z unikátní české dokumentární série Trans* doplní v rámci živého vysílání rozhovory s jeho tvůrci, protagonisty a protagonistkami. Nejen o tom, jak série v produkci Streamu vznikala, promluví režiséři Filip Štoček a Štěpán Svoboda. Tři vybrané díly pak uvedou přímo jejich aktéři a aktérky: Fipah, Viktor Heumann a Andrea Porschová. Moderuje Kass Vladyka. Pouze v češtině.

11. 11. / 19:15
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.
vstupné: zdarma

DJs NCOL, Still Sparkling nebo Hnát můžete znát z klubu Ankali nebo z brněnské party Herna. Na naší zakončovací party je ale poznáte v úplně jiném světle. Své sety sestaví z vlastních popových pleasures, které podle nás nejsou ani trochu guilty. Bude i Madonna? To se dozvíte po závěrečném ceremoniálu u vašich obrazovek.

21. 11. / 21:00
Akce bude streamována přes platformu Moje kino LIVE a YouTube.

vstupné: zdarma

Projít coming outem vyžaduje odvahu. O to více, pokud jste veřejně známá osobnost. Jak to může ovlivnit soukromý a profesní život? A co na to naše společnost? Vše se dozvíte v debatě s režisérkou Kateřinou Turečkovou, youtuberem Lukefrym a režisérem Petrem Bebjakem, kteří se s vámi podělí o své vlastní zkušenosti. Večerem provede novinář a moderátor Filip Titlbach.

15. 11. / 18:00
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.

vstupné: zdarma

Čím změnil seriál Pose zobrazování trans postav? Jak ovlivňují animované seriály typu She-ra vnímání queer hrdinů u dětí? Jaké jsou otázky a praktiky zobrazování menšin ve filmové a seriálové tvorbě západní a východní Evropy? To vše a ještě víc se dozvíte v panelové diskusi s filmovými teoretičkami Šárkou Gmiterkovou, Evou Chlumskou, Janou Glocarovou a režisérem Martinem Veličem. Moderuje Matúš Slamka.

19. 11. / 18:00
Akce bude streamována přes Facebook a YouTube.
vstupné: zdarma

FaLang translation system by Faboba