V sobotu 21.listopadu 2020 proběhlo slavnostní zakončení live, kde byly oznámeny vítězné filmy letošního festivalu. Ceremoniál moderovaly Buchty z Radia Wave. Které snímky bodovaly ve třech soutěžních kategoriích a jaký film získal zvláštní uznání? Podívejte se na záznam!

Jaké jsou otázky a praktiky zobrazování menšin ve filmové a seriálové tvorbě západní a východní Evropy? Čím změnil seriál Pose zobrazování trans postav a jak ovlivňují animáky typu She-Ra vnímání queer hrdinů u dětí? Dozvíte se v panelové diskusi s filmovými teoretičkami Š. Gmiterkovou, E. Chlumskou, J. Glocarovou a režisérem M. Veličem, která proběhla 19. listopadu 2020. Moderoval Matúš Slamka.

Raději shořet, než vyhasnout? Coming out, jeho fáze a vliv na soukromý i profesní život. Poslechněte si osobní zkušenosti režisérky Kateřiny Turečkové, youtubera Lukefryho, režiséra Petra Bebjaka. Diskuzi Proč (ne)mlčíme moderoval Filip Titlbach v neděli 15. 11.

Nahrávku debaty si můžete poslechnout také jako epizodu podcastu Studio N, který má pod palcem právě Filip Titlbach.

Nejen o možných zádrhelích, ale hlavně o sdílení dobré praxe byl workshop pro vyučující a všechny, kteří pracují s dětmi a dospívajícími. Marcela Macháčková (Mezipatra na školách) a Karel Pavlica (NPI, Prague Pride) společně s hosty z pedagogického prostředí Irenou Smetáčkovou (Katedra psychologie PedF UK) a Martinem Tománkem (pedagog, Futuropolis) radili, jak řešit coming out ve třídě, jak ve škole uchopit LGBTQ+ témata bez předsudků nebo jak do hodin přinést aktivity, které pomůžou k lepšímu vzájemnému pochopení. Workshop Škola, základ queer života proběhla v neděli 15. 11. 2020.

Sobota 14. 11. na Mezipatrech patřila erotickému thrilleru Lovec, který jsme probrali s jeho režisérem Marcem Bergerem. Film soutěží o cenu hlavní poroty. V té letos zasedli Brigid O’Shea, Bára ŠichanováMarián Amsler. Jaké filmy se jim zatím nejvíce líbily? 

 

V pátek 13. 11. 2020 jsme si ve studiu povídali s makedonským režisérem Andreyem Volkashinem o jeho filmu Zmije, který soutěží v sekci krátkých filmů v bloku To přebolí. Kdo rozhoduje o vítězi? Seznamte se s letošní studentskou porotou.

Ve čtvrtek 12. 11. 2020 jsme se ve studiu bavili s režisérem Simonem Bozzellim o toxické maskulinitě. V Česku máme Mezipatra, na Slovensku je Inakosť. Poslechněte si československý rozhovor o queer filmových festivalech.

Ve středu 11. 11. 2020 promluvili o dokusérii Trans* režiséři Filip Štoček a Štěpán Svoboda. Tři vybrané díly pak uvedli přímo jejich aktéři a aktérky: Fipah, Viktor Heumann a Andrea Porschová.

Ve středu 11. 11. 2020 jsme si s provokatérem Brucem LaBrucem povídali o jeho fetišistickém Svatém Narcisovi. Co je nového na Hané nám řekl Ondřej Moučka z olomouckého spolku Ollove.

V úterý 9. 11. jsme v našem studiu probrali erotický thriller Hic s režisérem Danielem Nolascem, následoval rozhovor s Viktorem Heumannem z organizace Trans*parent a program jsme zakončili debatou o menšinovém stresu a zdraví LGBTQ+ komunity se sociálním geografem Michalem Pitoňákem, psychologem Josefem Smržem a sexuoložkou Petrou Vrzáčkovou.

FaLang translation system by Faboba