V sobotu 21. listopadu 2020 proběhlo slavnostní zakončení 21. ročníku festivalu Mezipatra, který proběhl poprvé online. Které snímky vybrala naše hlavní a studentská porota? Hlavní soutěž celovečerních filmů vyhrálo německé drama Nic ve zlým (Futur Drei), které jsme promítali na zahájení. Srdce diváků si získala begická road-movie Lola (Lola vers la mer). V krátkometrížní soutěži ocenila studentská porota francouzský snímek Hugo v 18:30 (Hugo 18h30). Mezi studenty bodoval také francouzsý animovaný snímek Genius Loci, kterému porota udělila zvláštní uznání.Gratulujeme vítězům k cenám od designérského dua DEHEM! Pokud jste ještě nestihli všechny snímky zhlédnout, máte šanci do 5. ledna na Aerovodu, kde většina z nich ještě zůstává.


Hlavní soutěž celovečerních filmů: Nic ve zlým

VITEZOVE WEB

Vítězem hlavní soutěže se stalo německé drama Nic ve zlým (Futur Drei) režiséra Faraze Shariata o životě mladých queer přistěhovalců v Německu. Film vyhrál cenu Teddy Award na MFF Berlinale a na Mezipatrech mu přiřkla vítězství mezinárodní soutěže porota ve složení vedoucí industry festivalu Dok Leipzig Brigid O'Shea, režiséra Mariána Amslera a novinářky Barbory Šichanové. Co je k výběru vedlo?

„Přestože jsme se jako porotci letos nemohli potkat osobně, jednomyslně jsme vybrali film věnující se tématu rodiny, identity, sounáležitosti, lásky a ztráty a to v prostředí imigrantů v současném Německu. Snímek zpracovává otázky stereotypů a stigmatizace určitých skupin společnosti, ve vší ryzosti ukazuje lidskou empatii i apatii, krásu i ošklivost, a také snahu jednotlivých postav obstát ve světě, jehož realita je často krutá,” uvedla porota.


Divácká cena: Lola

VITEZOVE WEB2 audience

Diváckou cenu si odnáší snímek Laurenta Micheliho Lola (Lola vers la mer), který jsme letos uvedli do české distribuce pod značkou Queer Kino. Belgická road-movie Lola citlivě a bez stereotypů zobrazuje trans hlavní postavu, svobodomyslnou Lolu, na cestě za uctěním památky mrtvé matky a budováním vztahu s konzervativním otcem.


Hlavní soutěž krátkých filmů: Hugo v 18:30

VITEZOVE WEB3 short

Vítězem sekce krátkometrážních filmů se stal francouzský snímek Hugo v 18:30 (Hugo 18h30) režisérů Simona Helloca a Jamese Macivera. Ten sleduje mladého herce Huga, který na castingu dostane úkol odvyprávět nějaký příběh. Výpověď ale musí být improvizovaná. Tak začíná hluboce osobní zpověď o přátelství, sexu a smíření. Studentská porota na filmu ocenila jeho celkové vyznění:

„Říká se, že lidská emoce je složitá záležitost nekonečných chodeb naplněných působivými vzpomínkami ale i přihrádek lítosti a omylů. Rozhodli jsme se vybrat film, který nám poskytl nejen důležité téma, ale také poselství lásky a hlavně naděje,” shodli se režisérka Natália Antoňáková, audiovizuální umělec Kryštof Blabla a model a zpěvák ISAAC.


Hlavní soutěž krátkých filmů (Zvláští uznání): Genius Loci

VITEZOVE WEB4 special

Zvláštní uznání si od studentské poroty vysloužil animovaný film Genius Loci od Adriena Merigeau„Rádi bychom udělili zvláštní uznání filmu, za jeho abstraktní poezii obklopující přirozený emocionální chaos, duševní zdraví, výjimečně inovativní obraznost, její ucelenou formu a použití filmového jazyka.”

FaLang translation system by Faboba